Rusia cere viză SUA pentru Serghei Lavrov. Omul lui Putin participă la Adunarea Generală a ONU
Rusia depune eforturi pentru a obține vize pentru ca ministrul de externe Serghei Lavrov și alți oficiali să intre în SUA ca parte a unei delegații la Adunarea Generală a ONU. Numeroși oficiali și mijloace de propagandă rusești avertizează că administrația Biden ar putea să nu-i aprobe viza pentru a participa la reuniunea la nivel înalt, care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie – în unele cazuri „cerând” ca Lavrov să fie lăsat să intre în țară.
Rusia cere SUA să îl lase pe Lavrov în țară
Potrivit agenției de știri de stat Sputnik, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat pentru postul de televiziune Rossiya 24 că echipa sa a înaintat cererea către administrația Biden.
„Mâine voi avea o nouă vizită la Departamentul de Stat, unde una dintre chestiunile centrale pe care intenționez să le ridic este această problemă, problema participării pe scară largă, cu drepturi depline, a ministrului și delegației noastre la evenimentele din septembrie, care vor avea loc la New York”, ar fi spus el.
Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat astăzi, însă, că Antonov nu avea programată nicio astfel de întâlnire.
Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a înghețat mai mult sau mai puțin inițiativele diplomatice bilaterale dintre SUA și Rusia. Washingtonul a lucrat, de asemenea, pentru a izola Moscova în cadrul organizațiilor internaționale, conducând cu succes un efort pentru a elimina Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la începutul acestui an.
Rusia nu a fost izolat total pe scena internațională
Totuși, în ciuda acestui fapt și a adoptării rezoluțiilor ONU care vizează Rusia, aceasta nu a fost izolată în totalitate pe scena internațională, deoarece țări precum India și Israel – care sunt aliniate cu SUA în anumite probleme – au adoptat o abordare mai degrabă tolerantă față de Rusia, pe care o consideră un partener strategic.
Între timp, China a luat practic partea Rusiei în sfera diplomatică, promovând punctele de discuție ale Kremlinului și susținând că SUA și NATO au provocat invazia.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat la 8 august că Lavrov va conduce delegația țării la Adunarea Generală a ONU.
În comentariile din 15 august, ministrul de externe Lavrov s-a confruntat public cu posibilitatea ca Washingtonul să nu permită delegației sale să intre în spațiul aerian american. În urma începerii invaziei, SUA și zeci de alte țări și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.
„Washingtonul ar trebui să se abțină de la acțiuni provocatoare care ar putea perturba participarea șefului delegației ruse la Adunarea Generală a ONU”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat, potrivit TASS, o altă publicație de stat rusă.
„Toate aspectele legate de zborul special rusesc urmează să fie coordonate în conformitate cu procedura stabilită prin canale bilaterale între autoritățile aviatice din Rusia și SUA.”
Lavrov, apel la șeful ONU
Potrivit unui raport anterior al TASS, la 5 august, Lavrov chiar a făcut apel direct la secretarul general Antonio Guterres, declarând reporterilor că i-a trimis șefului ONU o scrisoare pentru a-l obliga „să determine țara gazdă să se comporte corect”.
În timpul interviului Rossiya 24, în care a discutat problema vizelor, Antonov ar fi declarat, de asemenea, că a vrut să ridice posibilitatea de a discuta cu SUA despre înlocuirea tratatului de control al armelor New START cu un nou acord.
Președintele Biden a aprobat o prelungire necondiționată cu cinci ani a New START la scurt timp după preluarea mandatului.